13 Aralık 2015 Pazar

I.MURAD'IN TAHT'A GEÇMESİ ÜZERİNE

      Orhan Gazi 1362'de ölünce yerine oğlu 1. Murad geçti.Ankara ahileri(esnaf dayanışma teşkilatı) şehire hakim oldular.1. Murad hemen Ankara üzerine yürüdü ve şehri geri aldı.(1363) sonra Çorlu ve Lüleburgaz'ı ele geçirdi.Kumandanlarından Evranos Bey ve Hacı İlbeyi de Malkara, Keşan, İpsala, Dedeağaç ve Dimatoka'yı Osmanlı topraklarına kattılar.Lala Şahin Paşa da Edirne'yi aldı.Filibe ve Gümülcine de Osmanlılar'ın eline geçti.Bunu üzerine Haçlılar Edirne'ye yürüdüler.Fakat Hacı  İlbey'i Haçlıları perişan etti.Sonra Kızılağaç, Yanbolu, Bulgar Kralı, Samakov, Aydos, Karnabat, Sozapol ve Hayrabolu alındı.Bulgar Kralı, Osmanlı himayesine girdi.Kız kardeşi Prenses Marya'Murad'a verdi.
      Çirmen'de Sırplar yenilgiye uğratılınca (1371), Sırp despotu Osmanlılar'a bağlandı ve yılda 50 okka gümüşle, savaşlarda yardımcı asker vermeyi kabul etti.(1381) 1. Murad sonra Bursa'ya döndü.Oğlu Beyazıd'ı, Süleyman Şah'ın kızıyla evlendirdi.Kütahya, Tavşanlı, Simav ve Emet gelinin çeyizi olarak Osmanlılar'a verildi.Akşehir, Yalvaç, Yenişehir, Karaağaç ve Eğridir Hamidoğlu Hüseyin Bey'den satın alındı.1385'de Timurtaş Paşa, İştip Manastır ve  Ohri'yi ele geçirdi.Bulgaristan'da Sofya Niş Osmanlı hakimiyetine geçti.Sırp Kralı ve Bosna Kralı, Hırvat ve Arnavut Prensleri, Osmanlılar'a karşı bileşti ve 30.000 kişilik bir kuvvetle, Timurtaş Paşa'yı Ploşnik'te yendiler.
      Bundan yararlanmak  isteyen Avrupalı'lar, Haçlı birliği kurdular.1. Murad, daha Haçlılar birleşmeden Ali Paşa ile Bulgar Kralı'nı ve Dobruca Prensi'nin kuvvetlerini yenerek onların Haçlılar'la birleşmesini önledi.(1388) Sonra 1. Murad Rumeli'ye geçti ve iki ordu Kosova'da karşılaştı.Haçlılar yenildi.Savaştan sonra 1. Murad bir Sırplı tarafından şehit edildi.(1389) yerine oğlu Beyazıd geçti.    



Not:Yazılarım alıntı değildir bizzat kendim sizler için hazırlıyorum.

Yazar: İsmail Şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder