14 Aralık 2015 Pazartesi

NİÇİN ÖLDÜRÜRLERDİ?

Osmanlı imparatorluk ailesi, daha Murad Hüdavendigar'dan başlayarak devleti tek elden idare siyaseti gütmüştü.Çok büyük tarihi ve siyasi zorlamalar, tahta çıkan her hükümdara saltanat rakiplerini ortadan kaldırmak gibi ağır vazife yüklemişti.Bu hazin mecburiyet, hükümdarları, ister istemez, kendi öz kardeşlerine kıymak durumunda bırakıyordu.
   Bunun nasıl ve ne büyük bir fedakarlık olduğunu düşünmek istemeyen mühim bir kısım Batılı tarihçiler , hadiseyi, Osmanlı'lar aleyhinde bir zulüm ve vahşet tablosu şeklinde gösterirler.Halbuki bu hareket, Osmanlı imparatorluğu'nun kuruluş, tutunuş, ve yükselişindeki hükümet hikmetleri arasındadır.
   Yıllardan beri, halkımızın tarih sevgisini istismar heveslisi bir kısım Türk yazarları da bu hadiseyi yine onların aleyhinde kullanıyorlar.Kendi tarihlerini, yerli yersiz hükümlerle bir zulüm ve vahşet şeridi halinde gösterenlerin düşünceleri tenkide değer mi? Bizde bu Osmanlı düşmanlığı ve ecdad aleyhtarlığı, hangi köklerden ve hangi aşağılık duygusundan geliyor? Mevzumuz bu değildir.
   Fakat bugün hala, bir kısım kitap, gazete ve dergilerde "Osmanlı Sarayı'nda Kafa Ezme Töreni" yahut "Mezarından Çıkarılarak Kafası Kesilen Şehzade" gibi başlıklarla afişe edilen bu türlü davranışları doğru bulmuyoruz.
   Biz, burada İlk Osmanlı sultanlarının devlet ve milletlerinin selameti uğruna kendi kardeşlerini, hatta evlatlarını öldürmek zorunda kalışlarındaki sebepler üzerinde duracağız.
   Tarih hadiselerinin kendi çağları ve kendi şartları içinde değil de, günümüzün sosyal modalarına ve moda zihniyetlere göre mütalaa yanlışlığı, bizde tarih araştırma ve yazılarına içinden çıkılmaz bir karışıklık vermiştir.
   Halbuki 14. asırda Ahmedi ve 15. asırda Aşıkpaşa-zade gibi ilk Osmanlı kronik yazarları, bu vakaların sebeplerini pekala belirtmişlerdir.Ahmedi'nin manzum Osmanlı Vekaayinamesi incelenmeden evvel, kardeş öldürme macerasının Yıldırım Bayezid'in tahta çıkmasıyla başladığı sanılırdı.Aşıkpaşa-zade'den başlayarak eski, yeni Osmanlı tarihleri ve Hammer gibi, Avrupalı tarihçiler aynı bilgi ve fikirdeydiler.Bu elemli anane, Yıldırım'la başlayınca, Yıldırım'ın, tarihe hiddetli ve şiddetli bir hükümdar çehresiyle aksedişi yüzünden, kardeş idamlarının bir zulüm ve vahşet tablosu gibi gösterilmesi daha kolay oluyordu.

Not: Yazılarım alıntı değildir bizzat sizin için hazırlıyorum.

Yazar: İsmail Şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder