12 Aralık 2015 Cumartesi

MUHTASAR OSMANLI TARİHİ

MUHTASAR OSMANLI TARİHİ

    Bazı tarihçilere göre OSMANLI DEVLETİNİN kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi, onun babası Gündüz Alp (ve ya Süleyman Şah) onun babası Kaya Alp, Onun babası Gündüz Alp'tir.Bu soylu aile Oğus Türkleri'nin 24 boyunun en soylusu olan Kayı aşiretinin reisi olarak bulunuyordu.
    Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi, Selçuklu Sultanı Sultan Alaaddin tarafından Bizans sınırına bir uç beyi olarak tayin edilmişti.Ertuğrul Gazi'ye yurt olarak verilen yer bugünkü Bursa,Kütahya ve Bilecik vilayetlerinin sınırlarının birleştirdiği yerdir.Sonradan Söğüt kasabası Bizans'tan alınarak merkez yapılmıştır.Selçuklu Devleti'nde Uç Beyliklerinin vazifesi devleetin sınırını korumak ve Hristiyanlara karşı cihat etmekti.

Ertuğrul Bey 1281 senesinde vefat etti.Yerine çok üstün kabiliyetlerinden dolayı ailenin en küçük oğlu olmasına rağmen ittifakla Osman Bey seçildi ve Uç beyi oldu.

      Osman Bey üstün siyaset ve savaş kabiliyeti ile komşuları bulunan Bizans tekfurları(hristiyan hükümdarları) ile zaman zaman dostluk kurdu, bazen de savaştı.Kısa zamanda Bizans'tan büyük topraklar elde etti.
      Bursa ve İznik tekfurları(hristiyan hükümdarları), Yarhisar ve Karacahisar tekfurları(hristiyan hükümdarları) ile birlik kurdu.Bunu üzerine Osman Bey, İznik üstüne yürüdü.Karacahisar'ı ele geçirdi.Kalenin kilisesi camiye çevrilerek Osman Bey adına hutbe okundu ve kadı tayini yapıldı.Osman Bey Bilecik ve Yarhisar kalelerini aldı(1299) Yarhisar tekfurunun kızı Nilüfer'le Oğlu Orhan Bey'i evlendirdi.

Birinci Murad ile Süleyman Paşa bu evlilikten dünya'ya geldiler.Osman Bey 1299'da bağımsızlığını ilan etti.Gazilere tımarlar verdi.Kalelere subaşı, dizdar ve kadı tayin etti.

    1301'de Yenişehir ile Yundhisar'ı aaldı ve Yenişehir'i merkez yaptı.Bundan sonra Yenişehir çevresindeki köy kasabalarını alan Osman Bey, 1303'de İznik'i kuşattı.Bursa tekfurunun(hristiyan hükümdarları)topladığı birliği dağıttı.Sonra bu şehri aldı(1326) Osman Bey, Bursa'nın fethinden sonra aynı senede vefat etti.
      Osman Bey'den sonra yerine Oğlu Orhan Bey geçti.Orhan Bey'de fetihlere devam etti.Bizanslılardan İznik ve İzmit'i aldı.İznik kuşatması sırasında kalenin yardımına gelen Bizans ordusu yenildi ve Karesi Beyliği, Osmanlılar'ın eline geçti.Bizans imparatoru olmak isteyen Kantakuzenos'a yardım gönderildi.Sonra sırası ile Çimbi Kalesi, Gelibolu, Bolayır, Malkara, Çorlu ve Tekirdağ ele geçirildi.Ankara ahilerden alındı.Osmanlı Devleti'nde para ilk defa bu devirde basıldı.


Osman Bey'in Kayınpederi Şeyh Edebali Hazretlerinin türbesi(Bilecik)

 Osman Bey'in türbesinin iç görünüşü(Bursa
           

Not:Yazılarım alıntı değildir bizzat kendim sizler için hazırlıyorum.

Yazar: İsmail Şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder